MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Tylko kilka dni dzieli nas od Polsat Hit Festiwal w Operze Leśnej

Tylko kilka dni dzieli nas od Polsat Hit Festiwal w Operze Leśnej

Aleksandrowian walczył pod Monte Cassino. Spotkanie z Jerzym Trescherem

Aleksandrowian walczył pod Monte Cassino. Spotkanie z Jerzym Trescherem

Polecamy

Łukasz Sagan pobiegnie w Grecji. Do pokonania dystans 166 kilometrów

Łukasz Sagan pobiegnie w Grecji. Do pokonania dystans 166 kilometrów

Nowa miotła dopiero się rozpędza. Zamojskie TBS ma nowego szefa

Nowa miotła dopiero się rozpędza. Zamojskie TBS ma nowego szefa

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu