MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na ogórki w curry jest w mojej rodzinie od 40 lat. Pochodzi z zeszytu babci Janki, mistrzyni przetworów. Ustawia się po nie kolejka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ogórki z curry to wyśmienita przystawka na zimę
Ogórki z curry to wyśmienita przystawka na zimę Getty Images/Rebecca Mello/zdjęcie ilustracyjne
Przepis na chrupiące i aromatyczne ogórki w curry jest w mojej rodzinie od 40 lat. Pochodzi z zeszytu babci Janki, która jest mistrzynią przetworów. Po jej ogórki co roku zgłasza się długa kolejka krewnych. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na ogórki z curry, to koniecznie wypróbuj sposób mojej babci.

W skrócie:

Dziś mam dla ciebie przepis na wyśmienite ogórki w curry. Moja babcia robi je co roku od 40 lat, a po gotowe słoiki ustawia się w kolejce cała rodzina. Kiedyś babcia robiła ogórki sama, bo nie chciała zdradzać przepisu. Po prostu lubiła, jak dzieci i wnuki przyjeżdżały specjalnie po ten rarytas. W młodości babcia była kierownikiem produkcji w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, więc o przetworach wie po prostu wszystko, a jej ogórki na różne sposoby zawsze wychodzą wspaniale. Pamiętam, jak jeździłam z babcią na zbiory ogórków i często wracałam wozem wypełnionym kopą tych pysznych warzyw. Siedziałam na nich zadowolona i zajadałam je ze skórką. Była delikatna, a ogórki wręcz słodkie. Dziś trudno znaleźć ten smak, ale czasem się udaje, jeśli mamy sprawdzone źródło.

Rady babci Janki na najlepsze ogórki w curry

Ogórki z curry to popularny przepis, ale warto znaleźć ten najlepszy i naprawdę sprawdzony oraz trzymać się kilku wskazówek. Jakie ogórki są najlepsze do przetworów? Moja babcia poleca małe i twarde bladozielone ogórki z białymi paskami. Ważne jest także to, w którym momencie dodajemy curry. Lepiej nie dodawać tej przyprawy do zalewy, bo podczas gotowania, będzie po prostu unosiła się na wierzchu. Trudno potem równomiernie rozmieścić ją w słoikach. Babcia umieszcza po pół łyżeczki curry od razu w słoiku razem z innymi dodatkami. Na koniec pamiętaj o tym, żeby zalewa nieco ostygła, zanim przelejesz ją do słoików. A do pasteryzowania koniecznie wlej ciepłą, a nie zimną wodę. Ogórki w curry możesz zrobić bez obierania albo obrać je ze skórki. Sposób wykonania jest ten sam.

Dodatki do ogórków w zalewie curry

Smak ogórków w curry jest bardzo charakterystyczny i intensywny. Moja babcia podaje je zimą do różnych mięs, np. do zrazów, bitek oraz pieczeni. Pasują idealnie. Aby uzyskać ten smak, trzeba dodać kilka składników. Ogórki w curry marynują się więc z selerem, cebulą oraz gorzczycą.

Ogórki w curry – najlepszy przepis z zeszytu babci Janki

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 12 małych słoików

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,

  • 4 cebule,

  • 4 łodygi selera naciowego,

  • ziarna gorczycy,

  • opakowanie przyprawy curry w proszku

  • sól.

Na zalewę do ogórków w curry:

  • 4,5 szklanki wody,

  • 1 szklanka octu 6%,

  • 1,5 łyżki soli,

  • 18 płaskich łyżek cukru.

Jak zrobić ogórki w zalewie curry?

  1. Ogórki umyłam i przekroiłam wzdłuż na kilka części. Posoliłam i odstawiłam na pół godziny. Następnie je opłukałam. Możesz też obrać ogórki ze skórki, jeśli tak wolisz.

  2. Wyparzyłam i wysuszyłam słoiki.

  3. Do każdego słoika włożyłam na dno: ćwiartkę cebuli, kilka kawałków selera naciowego, pół łyżeczki ziaren gorczycy i pół łyżeczki curry.

  4. W każdym słoiku umieściłam kawałki ogórków.

  5. Następnie przygotowałam zalewę. Do garnka wlałam wodę, ocet, dodałam sól i cukier. Gotowałam 5 minut, a następnie zostawiłam aż zalewa lekko ostygła (kolejne 5 minut). Jeśli zalejesz ogórki wrzątkiem, to słoiki mogą popękać.

  6. Kiedy zalewa nieco ostygła, rozlałam ją do słoików.

  7. Na dnie dużego garnka ułożyłam ściereczkę, włożyłam słoiki. Zalałam do połowy wysokości ciepłą wodą. Gotowałam 5 minut.

  8. Słoiki wystawiłam na suchą szmatkę do ostygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na ogórki w curry jest w mojej rodzinie od 40 lat. Pochodzi z zeszytu babci Janki, mistrzyni przetworów. Ustawia się po nie kolejka - Strona Kuchni

Wróć na terespol.naszemiasto.pl Nasze Miasto